Terpeny i terpenoidy — co to jest?

HempGold - Favicon
Hemp Gold
14 czerwca, 2022
Terpeny i terpenoidy — co to jest?

Wiele osób zdaje sobie sprawę z obecności terpenów w konopiach siewnych, jednak niewielu tak naprawdę wie, za co odpowiadają i czym się charakteryzują. Wprowadzimy cię dzisiaj w świat terpenów.

Czym są terpeny i terpenoidy?

Terpeny i terpenoidy to związki występujące w konopiach indyjskich, które nadają roślinom i ich kwiatom różnorodność aromatyczną i wyrazisty smak. Są to olejki eteryczne wydzielane w lepkich gruczołach żywicznych kwiatu konopi, w których wytwarzane są również kannabinoidy, takie jak kannabidiol (CBD) i tetrahydrokannabinol (THC).

Chociaż zwykli konsumenci konopi zwracają uwagę na terpeny i terpenoidy głównie ze względu na ich ostry, aromatyczny zapach, związki te oferują coś więcej niż tylko intensywny bukiet. Według raportu z 2001 r., opracowanego przez znanego badacza dr Ethana Russo, terpeny mają szerokie właściwości terapeutyczne.

Do tej pory zidentyfikowano ponad 200 różnych terpenów i terpenoidów w roślinach konopi, choć nie są one unikalne dla konopi. Występują one w całym świecie botanicznym i można je znaleźć w wielu innych roślinach, ziołach i owocach.

Jaka jest różnica między terpenami i terpenoidami?

Terpeny i terpenoidy są na tyle podobnymi substancjami, że oba te terminy są często stosowane zamiennie. Różnica między nimi polega na tym, że terpeny to organiczne węglowodory, natomiast terpenoidy zawierają dodatkowe atomy, które zostały zmienione w procesie zwanym utlenianiem, zachodzącym po wysuszeniu i utwardzeniu konopi.

Dla uproszczenia należy myśleć o terpenach jako o “mokrych”, a o terpenoidach jako o “wysuszonych”.

Jakie terpeny występują w konopiach?

Pinen i Mircen to jedynie przykłady terpenów zawartych w konopii, ze względu na ogromną ich ilość. Są one jednak wśród tych najczęściej występujących, więc to właśnie tym konkretnym przyjrzymy się z bliska.

Mircen

Najbardziej rozpowszechniony terpen występujący w konopiach indyjskich, mircen nadaje ziemistą esencję, pełną ziół i goździków. Mircen występuje również w owocach mango i ziołach, takich jak bazylia, trawa cytrynowa i tymianek. Jest terpenem odpowiedzialnym za uspokajające działanie marihuany (efekty te są bardziej zauważalne w odmianach konopi o zawartości mircenu 0,5% lub wyższej). Znany jest również ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych.

Istnieją pewne spekulacje, że mircen zwiększa wchłanianie i aktywację THC. Plotki internetowe sugerują, że zjedzenie mango 45 minut przed użyciem marihuany może wzmocnić działanie THC. Nie ma jednak badań, które mogłyby to udowodnić. Temperatura wrzenia mircenu wynosi 332°F (167°C).

Pinen

Jak można się domyślić po jego nazwie, pinen występuje najczęściej w igłach sosny i nadaje jej charakterystyczny sosnowy aromat. Jest on również obecny w ziołach takich jak rozmaryn, pietruszka, koperek i bazylia. Pinen może być stosowany w celu złagodzenia niektórych efektów działania THC. Ma również działanie przeciwbólowe, przeciwlękowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także doskonale nadaje się do leczenia astmy. Jego temperatura wrzenia wynosi 311°F (155°C).