Nasiona konopi to nasiona rośliny konopnej, Cannabis Sativa. Chociaż konopie należą do tego samego gatunku co marihuana, zawierają jedynie śladowe ilości THC (mniej niż 0,3%), dlatego ich spożycie nie może wywoływać efektów halucynogennych. Roślina konopi nie zawiera pąków i jest mniej liściasta niż marihuana.
Prozdrowotne właściwości nasion konopi siewnych
- Nasiona konopi zawierają 33% białka, czyli więcej niż quinoa. Białko jest niezbędne do gojenia i naprawy mięśni i tkanek.
- Nasiona konopi zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym dziewięć aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. To sprawia, że konopie są “kompletnym” źródłem białka!
- Są pełne dobrych tłuszczów, omega 3 i omega 6. Te kwasy omega nie są naturalnie wytwarzane przez organizm, ale są niezbędne do wspierania struktury i funkcji komórek ciała.
- Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega 3, nasiona konopi wspomagają równowagę stanów zapalnych.
- Nasiona te są bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina A i E, magnez, fosfor, cynk i żelazo.
- Nasiona konopi są pełne rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który wspomaga zdrowe trawienie i pozwala dłużej zachować uczucie sytości.
- Nasiona konopi mają niską zawartość cukru, są naturalnie wolne od glutenu i idealne dla osób stosujących dietę roślinną.
Do czego można używać nasion konopi siewnych?
Obłuszczone nasiona są bardzo uniwersalne i łatwe do wykorzystania w kuchni. Mają łagodny orzechowy smak i można je dodawać niemal do wszystkiego — masła orzechowego, wypieków, smoothie, gotowania, przekąsek i sałatek.
Jakie są idealne sposoby na wykorzystanie nasion konopi w kuchni? Istnieje wiele przepisów z wykorzystaniem nasion konopi, jednak jeśli nie jesteś kuchennym guru, istnieje kilka niezwykle łatwych sposób na integrację tego jednego składnika w wiele prostych dań i przekąsek.
Oto jedynie kilka z nich:
- Dodaj do płatków zbożowych, musli lub owsianki.
- Zmiksuj w smoothie lub posyp na wierzch miski smoothie.
- Przygotuj świeże mleko konopne, używając torebki do mleka orzechowego.
- Dodawać do sałatek, zup i gulaszu.
- Zmiksuj, aby uzyskać pożywne smarowidło z nasion konopi.
- Dodaj do kulek bliss i surowych batonów.