Olej konopny w diecie

Olej konopny w diecie

Kwasy tłuszczowe, zwłaszcza NNKT szeregu omega-3, stanowią nieodzowne elementy strukturalne w budowie błon komórkowych, a ich niedobór może powodować wiele dysfunkcji. Są one prekursorami w reakcjach biochemicznych, które regulują wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Odpowiadają między innymi za usuwanie toksyn z komórek, pośredniczą w dostarczaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ odpornościowy, ograniczają powstawanie stanów zapalnych.

 

Jakie cenne związki znajdują się w oleju konopnym?

Oprócz kwasów wielonienasyconych w oleju konopnym są także inne cenne związki, takie jak: fosfolipidy, sitosterole, tokoferole, karotenoidy, terpeny, salicylan metylu. Ich obecność wspomaga korzystne działanie NNKT. Dzięki zawartości steroli, szczególnie zaś β-sitosterolu, tłuszcz ten charakteryzuje się właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwzapalnymi. Wpływa korzystnie na poziom cholesterolu w organizmie. Olej konopny zawiera mieszaninę α-, β-, γi δ-tokoferoli oraz pochodnych γ-tokotrienolu. Związki te wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Ograniczają ryzyko powstawania chorób sercowo–naczyniowych, nowotworów, związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). Zawarte w oleju konopnym terpeny nie tylko nadają mu charakterystyczny zapach, ale także decydują o jego właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających.

 

Dlaczego warto regularnie stosować olej konopny?

Olej z konopi jest dobrym źródłem godnych uwagi substancji w diecie. Ze względu na skład, olej konopny jest coraz częściej wykorzystywany przez przemysł spożywczy. Olej konopny poleca się jako dodatek do potraw. Jeśli nie ma przeciwwskazań, można przyjmować 1 łyżkę oleju, jeden lub dwa razy dziennie.  Olej konopny wzbogacony w CBD może być stosowany w suplementacji diety, sugerowane spożycie CBD to około 5 mg dziennie, a z czasem można trochę zwiększyć tą dawkę.

 

Jakie są przeciwskazania do zażywania oleju z konopi?

Dotyczą osób z dolegliwościami żołądkowymi, niewydolnością śledziony, czy cierpiących na biegunkę. Przedawkowanie może grozić rozstrojeniem układu pokarmowego.

 

Źródło:

Konopie i kannabinoidy Cannabis and cannabinoids
Paweł Siudem, Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska
Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawski
Uniwersytet Medyczny